آزمایش کولپوسکوپی یک تست سلامت دهانه رحم است که به عنوان دقیق ترین روشهای تشخیص سرطان دهانه رحم به کار برده می شود. این تست می تواند همراه بیوپسی (نمونه برداری) یا بدون آن باشد. یکی از دغدغه های مراجعین درد کولپوسکوپی است.
در این مقاله دکتر نفیسه مویدنیا، جراح و متخصص زنان، به شما درباره اینکه آیا کولپوسکوپی دردناک است یا نه، توضیح خواهند داد. برای دسترسی سریعتر به تیترهای مقاله می توانید از فهرست ابتدای مقاله استفاده کنید.
آیا کولپوسکوپی یک روش دردناک است؟
بسیاری از زنانی که کولپوسکوپی دهانه رحم را انجام می دهند، آن را یک روش کم درد توصیف می کنند. چون در واقع تست کولپوسکوپی بدون درد است و احساس ناراحتی که اغلب زنان تجربه می کنند ناشی از موارد زیر است:
- احساس فشار موقع ورود اسپکولوم به واژن
- احساس سوزش خفیف موقع مالیدن محلولهای خاصی روی دهانه رحم و واژن
زنانی که استرس دارند این احساسات را شدیدتر حس می کنند و ممکن است به نظرشان دردناک باشد. ولی تنها زمانی که به طور واقعی کولپوسکوپی دردناک است، وقتی است که در این آزمایش نیاز به نمونه برداری از بافت واژن یا دهانه رحم داشته باشید.
کولپوسکوپی چقدر دردناک است؟
به گفته دکتر مویدنیا، میزان درد کولپوسکوپی به عوامل زیر بستگی دارد:
1- آستانه تحمل درد در هر فردی متفاوت است.
2- تجربیات قبلی مثل انجام آزمایش پاپ اسمیر به شما کمک می کند با احساسات کولپوسکوپی بیگانه نباشید و استرس کمتری تجربه کنید. در غیر اینصورت این روش برایتان دردناک تر است.
3- بیشترین درد کولپوسکوپی در حین بیوپسی(نمونهبرداری) است که احساسی شبیه به نیشگون گرفتن دارد. درد این مرحله، خفیف، کوتاه و قابل تحمل است و نیازی به بیحسی موضعی ندارد.
در واقع بیشتر از آنکه حین بیوپسی درد واقعی داشته باشید، به دلیل استرس احساس درد می کنید.
برای تجربه آزمایش کولپوسکوپی با کمترین درد و عوارض در رشت، شما هم می توانید از تخصص دکتر نفیسه مویدنیا، جراح و متخصص زنان در این زمینه بهره مند شوید. برای رزرو نوبت با شماره های 03132135933 و 09910535869 تماس بگیرید.
مقایسه درد کولپوسکوپی و پاپ اسمیر
اگر کولپوسکوپی بدون نمونه برداری باشد، درد و ناراحتی آن شبیه تست پاپ اسمیر زنان است. یعنی فقط کمی احساس فشار و ناراحتی در واژن دارید. اما اگر نیاز به نمونه برداری داشته باشید، این روش برخلاف پاپ اسمیر کمی دردناک خواهد بود.
بیشتر بخوانید: 9 تفاوت پاپ اسمیر و کولپوسکوپی
راههای کاهش درد کولپوسکوپی در رشت
بانوانی که می خواهند تست کولپوسکوپی دهانه رحم را در رشت انجام دهند، می توانند احساس ناراحتی در کولپوسکوپی را به روشهای زیر کاهش دهند:
1- کاهش درد کولپوسکوپی با داروهای مسکن خفیفی که با مشورت پزشک و نیم ساعت قبل از آزمایش آن را مصرف می کنید.
2- استفاده از تکنیکهای ریلکسیشن مثل تنفس عمیق که به کاهش استرس و درد کمک می کند.
3- مراجعه به بهترین متخصص زنان برای کولپوسکوپی در رشت که باعث می شود مهارت ایشان در کاربرد صحیح تجهیزات و برخورد خوب با بیمار به کاهش درد و استرس تان کمک کند.
4- استفاده از بیحسی موضعی به تشخیص پزشک (در صورتی که آستانه درد خیلی پایینی یا مشکل دیگری دارید)
همچنین داشتن آمادگی ذهنی و آگاهی از فرایند کولپوسکوپی می تواند به کاهش استرس و درد شما حین کولپوسکوپی کمک زیادی کند.
خلاصه نکات مهم
کولپوسکوپی یک روش تشخیصی برای غربالگری سرطان دهانه رحم است. این روش در برخی مراحل آن مثل بیوپسی اندکی دردناک است که درد زیادی هم نیست و می توانید آن را تحمل کنید.
با انتخاب بهترین متخصص کولپوسکوپی، استفاده از تکنیکهای صحیح انجام کولپوسکوپی، به کارگیری روشهای کاهش درد مثل مصرف داروهای مسکن یا روشهایی مثل تنفس عمیق می توانید این تجربه را به حداقل برساند.
سوالات رایج
معمولا از دکتر مویدنیا در مورد تجربیات زنان بعد از کولپوسکوپی سوالات زیر بیشتر پرسیده می شوند:
مراقبتهای پس از کولپوسکوپی شامل چه مواردی است؟
بعد از انجام کولپوسکوپی تا چند روز استراحت کنید و از کارهای سنگین بپرهیزید. تا زمانی که پزشک اجازه نداده، از تامپون استفاده نکنید و مقاربت واژینال نداشته باشید. برای کنترل ترشحات در روزهای اول می توانید از پد نوار بهداشتی استفاده کنید.
می توانم به جای کولپوسکوپی پاپ اسمیر انجام دهم؟
خیر. اگر این روش برای شما تجویز شده باید حتما آن را انجام دهید. هر چند کمی احساس درد و ناراحتی دارید و دو سه روز باید مراقبتهای لازم را انجام دهید، ولی انجام آن کاملا ارزشش را دارد.
بعد از کولپوسکوپی چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟
زمانی که نتایج آزمایشگاه را دریافت می کنید به پزشک خود مراجعه کنید. همچنین اگر بعد از آزمایش کولپوسکوپی دچار علائمی مثل درد شدید، خونریزی زیاد، تب یا ترشحات غیرعادی مثلا زرد یا سبز با بوی بد از واژن هستید، بلافاصله به پزشکتان مراجعه کنید.
اگر شما هم سوالی در این مورد دارید، در بخش نظرات مقاله می توانید از دکتر مویدنیا سوال کنید.