تماس با کلینیک

933 35 321 (013)

آدرس کلینیک

رشت، چهارراه گلسار

درمان-بی-اختیاری-ادرار-در-رشت

درمان قطعی بی اختیاری ادرار زنان در رشت

آنچه در این مطلب می خوانید:
درمان-بی-اختیاری-ادرار-در-رشت

بی اختیاری ادرار به دفع ناخواسته ادرار به صورت چکه ای یا یک جریان زیاد گفته می شود. این یک مشکل رایج است که میلیون ها نفر را در سنین مختلف تحت تاثیر قرار می دهد.
در این مقاله همراه ما باشید تا شما را با انواع بی اختیاری، دلایل آن، درمانهای غیرجراحی و نیز راه درمان قطعی بی اختیاری ادرار در رشت آشنا کنیم.

انواع بی اختیاری ادرار

به گفته دکتر نفیسه مویدنیا، جراح و متخصص زنان، بی اختیاری ادرار انواع مختلفی دارد که عبارتند از:

بی اختیاری ادرار استرسی: شایع ترین نوع بی اختیاری است که باعث می شود موقع فشار به شکم و مثانه مثلا حین خندیدن، بلند شدن، سرفه، عطسه، … ادرار نشت کند.

بی اختیاری اضطراری (فوری): زمانی ادرار نشت می کند که ناگهان احساس کنید به شدت به دستشویی نیاز دارید.

بی اختیاری سرریز (احتباس مزمن ادرار): زمانی رخ می دهد که نمی توانید مثانه را به طور کامل تخلیه کنید. در نتیجه سرریز می کند و باعث نشت مکرر می شود.

بی اختیاری کامل یا مداوم: زمانی که مثانه اصلا نمی تواند ادرار را ذخیره کند و به طور مدام ادرار دفع می شود.

بی اختیاری مختلط (ترکیبی): در این حالت، ترکیبی از چند نوع بی اختیاری را دارید که معمولا شامل بی اختیاری استرسی و بی اختیاری فوریتی است.

شب ادراری: در این حالت مجبورید بیش از دو بار در شب بیدار شوید و برای تخلیه ادرار به دستشویی بروید و نمی توانید ادرارتان را کنترل کنید.

بی اختیاری عملکردی: زمانی است که بدلیل مشکلات حرکتی ناشی از کهولت یا برخی بیماریهای عصبی، به موقع نمی توانید خود را به دستشویی برسانید.

مثانه بیش فعال: زمانی است که فرد نیاز مکرر به دستشویی، شب ادراری و بی اختیاری ادرار دارد. این به دلیل انقباضات زیاد مثانه و نیاز به تخلیه مکرر ادرار حتی با حجم کم است.

بی اختیاری موقتی: افزایش حجم ادرار و تحریک مثانه در اثر مصرف زیاد مایعات، خوردن مواد محرک مثانه (فلفل، مرکبات، …) و عفونت ادراری است. این مشکل موقتی و مقطعی است.

با مراجعه به بهترین دکتر بی اختیاری ادراری در رشت می توانید هر یک از این انواع بی اختیاری ادراری را درمان کنید.

رایجترین-انواع-بی-اختیاری-در-زنان

علل بی اختیاری ادراری زنان

عضلات کف لگن، اطراف مجرای ادرار و مثانه را احاطه کرده اند. هر گونه ضعیف یا آسیبی در این عضلات می تواند باعث بی اختیاری ادرار شود. عوامل زیر از جمله علل بی اختیاری ادرار هستند:

  • ضعف ماهیچه های کنترل کننده جریان ادرار از مثانه در اثر بارداری، زایمان یا یائسگی (علت بی اختیاری استرسی)
  • شلی عضلات کف لگن و اسفنگتر مجرای ادرار (علت بی اختیاری استرسی)
  • فعالیت بیش از حد عضلات دترسور که مثانه را کنترل می کنند (علت بی اختیاری فوریتی)
  • انسداد مثانه توسط تومور و عدم تخلیه آن (علت بی اختیاری سرریز)
  • مشکلات مثانه از بدو تولد یا آسیب ستون فقرات (علت بی اختیاری کامل)
  • فیستول (ایجاد سوراخ کوچک یا تونلی) بین مثانه و ناحیه مجاور (علت بی اختیاری کامل)
  • پرولاپس لگن مثل افتادگی مثانه یا رحم

عوامل خطر

موارد زیر می تواند احتمال بی اختیاری ادرار را در زنان رشتی بیشتر کند:

  • بارداری
  • زایمان طبیعی
  • چاقی
  • سابقه خانوادگی
  • افزایش سن (اگرچه بی اختیاری بخش اجتناب ناپذیری از پیری نیست)

عوارض بی اختیاری ادراری را جدی بگیرید

بی اختیاری ادرار منجر به مشکلات زیر می شود:

  • انزوای اجتماعی
  • بروز مشکلات پوستی مثل عفونت و زخم
  • احساس شرم، خجالت و افسردگی
  • عفونت ادراری مزمن

چگونگی تشخیص بی اختیاری ادراری

برای تعیین نوع بی اختیاری ادراری، پزشک ابتدا شرح حال کامل شما را می گیرد و معاینه فیزیکی انجام می دهد. مثلا از شما می خواهد سرفه کنید. سپس برخی از آزمایش های زیر برایتان تجویز می شود:

  • آزمایش ادرار برای بررسی علائم عفونت، خون، …
  • سونوگرافی
  • یادداشت برداری برای چند روز از میزان نوشیدنی، زمان و میزان ادرار و تعداد دفعات بی اختیاری
  • تست یورودینامیک

برای درمان بی اختیاری ادراری بانوان در رشت می توانید از تخصص دکتر نفیسه مویدنیا، جراح و متخصص زنان و زایمان در این زمینه بهره مند شوید. جهت رزرو نوبت با شماره های 03132135933 و 09910535869 تماس بگیرید.

درمان بی اختیاری ادراری زنان رشت بدون جراحی

روش درمان بی اختیاری ادرار به نوع بی اختیاری، شدت و علت آن بستگی دارد. مثلا اگر بی اختیاری ادرار بعد از زایمان باشد، ابتدا روشهای غیر جراحی برای درمان به کار برده می شود و یا اگر یک بیماری زمینه ای باعث علائم شما شده، پزشک ابتدا آن عارضه را درمان می کند. ممکن است درمان شما ترکیبی از روشهای زیر باشد:

درمان خانگی بی اختیاری ادرار

به کمک روشهای زیر می توانید علائم بی اختیاری را بهبود دهید:

  • مدیریت مصرف مایعات و رژیم غذایی
  • کاهش مصرف الکل، کافئین یا غذاهای اسیدی
  • کاهش وزن
  • افزایش فعالیت بدنی
  • استفاده از پدها و لباس های محافظ
  • انجام تمرینات کگل برای درمان بی اختیاری فوری و استرسی (سه بار در روز) جهت تقویت عضلات کنترل کننده ادرار که بخشی از عضلات کف لگن هستند

تکنیک های رفتاری

ممکن است لازم باشد مثانه را به یکی از روشهای زیر آموزش دهید:

1- زمانی که نیاز به تخلیه ادرار دارید آن را 10 دقیقه به تعویق بیندازید. این کار تا جایی ادامه پیدا می کند که فاصله بین احساس نیاز به ادرار کردن و دفع ادرار 2.5 تا 3.5 ساعت طول بکشد.
2- مثانه را به طور کامل تخلیه کنید تا از بی اختیاری سرریز جلوگیری کنید. به همین منظور باید بعد از دفع ادرار، چند دقیقه صبر کنید و دوباره سعی کنید ادرارتان تخلیه شود.
3- برای دستشویی رفتن برنامه ریزی داشته باشید و هر دو تا چهار ساعت دستشویی بروید.

این تمرینات معمولا حداقل 6 هفته طول می کشد و برای درمان بی اختیاری ادرار مختلط موثر است.

داروها

داروهایی که معمولا برای درمان بی اختیاری استفاده می شوند عبارتند از:

دارو هدف
آنتی کولینرژیک ها (اکسی بوتینین، تولترودین، داریفناسین، فزوترودین، سولیفناسین، کلرید تروسپیوم، …) درمان مثانه بیش فعال/ بی اختیاری فوری
میرابگرون (میربتریک) درمان بی اختیاری فوری
استروژن موضعی با دوز کم به شکل کرم، حلقه یا چسب واژینال درمان بی اختیاری استرسی
دسموپرسین، دیورتیک لوپ، … درمان شب ادراری

RF واژن

از آر اف واژن در رشت برای درمان بی اختیاری استرسی استفاده می شود که شدت آن خفیف یا متوسط است. امواج رادیوفرکوئنسی دستگاه آراف که از طریق واژن به کف لگن می رسد، تارهای عضلانی این نواحی را تقویت می کند. برای درمان با این روش باید چند جلسه آر اف  (4-5 جلسه یا بیشتر) انجام دهید.

لیزر مونالیزا

یکی دیگر از جدیدترین روشهای درمان غیرجراحی بی اختیاری ادرار، استفاده از لیزر مونالیزاتاچ است. در این روش، پرتوهای لیزر با ایجاد گرما، بهبود خونرسانی و تغذیه بافت واژن و مجرای ادراری باعث جوانسازی واژن و مجرای ادرار می شود.

در نتیجه دیواره مجاری تقویت و بازسازی شده و علائم بی اختیاری استرسی کاهش می یابد. این روش برای مواردی موثر است که بی اختیاری شدید نیست و هنوز به درمانهای غیرجراحی جواب می دهد.

پساری واژینال

پساری، یک حلقه سیلیکونی انعطاف پذیر است که داخل واژن قرار می گیرد. این وسیله به حمایت از مجرای ادرار کمک می کند و اجازه نمی دهد ادرار بیمار نشت کند. این روش مناسب زنانی است که به دلیل افتادگی مثانه یا رحم دچار بی اختیاری شده و نمی خواهند جراحی کنند.

گذاشتن کاتتر

اگر مثانه شما به درستی تخلیه نمی شود و بی اختیاری دارید، ممکن است پزشک توصیه کند چند بار در روز از یک لوله نرم (کاتتر) در مجرای ادرار استفاده کنید تا مثانه تخلیه شود. این وسیله به تخلیه مثانه در فواصل منظم و کنترل بی اختیاری سرریزی (احتباس مزمن ادرار) کمک می کند.

مخروط های واژن

در این روش از مخروط های واژن که وزنه های کوچکی برای داخل واژن هستند، استفاده می شود. مخروط واژن روش به تمرین عضلات کف لگن کمک می کند و هر چقدر پیشرفت کنید می توانید از وزنه های سنگین تری استفاده کنید.

پزشکان از این روش برای درمان بی اختیاری ادراری استرسی یا بی اختیاری ادراری مختلط استفاده می کنند.

بیوفیدبک

در این روش، یک کاوشگر کوچک وارد واژن یا مقعد می شود تا وقتی عضلات مقعد فشرده شوند. کاوشگرها انقباضات را حس می کنند و اطلاعات آن را به کامپیوتر می فرستند.

یا اینکه به جای کاوشگر، الکترودهایی به پوست شکم یا اطراف مقعد متصل و اطلاعات انقباضات به نمایشگر ارسال می شود تا بازخورد تمرینات کگل را متوجه شویم.

درمان های کم تهاجم برای بی اختیاری ادراری

برخی از روشهای درمان بی اختیاری ادرار کمی تهاجمی هستند ولی در حد جراحی نیستند. این روشها عبارتند از:

تزریق مواد حجیم

در این روش، یک ماده مصنوعی حجیم کننده مجرای ادرار به دیواره مجرای ادرار تزریق می شود تا بی اختیاری استرسی را درمان کند. مواد حجیم به تقویت ضخامت دیواره مجرای ادرار، بسته نگه داشتن مجرای ادرار و کاهش نشت ادرار کمک می کند.

در این روش معمولاً نیازی به برش نیست و مواد حجم دهنده از طریق سیستوسکوپ وارد مجرای ادرار و به آن تزریق می شوند. تاثیر مواد حجیم کننده به مرور کم می شود و به تزریق مکرر نیاز دارید.

بوتاکس مثانه

در این روش از تزریق بوتاکس (سم بوتولینوم A) به عضله مثانه برای افرادی استفاده می شود که مثانه بیش فعال و بی اختیاری ادراری فوری دارند.

تزریق این ماده، انقباضات عضلات مثانه را کاهش داده و کمتر به توالت نیاز پیدا می کنید. اثر بوتاکس 3 تا 4 ماه ادامه دارد و در صورت نیاز می توانید دوباره تزریق آن را تکرار کنید.

تحریک عصبی

تحریک عصبی یا تحریک الکتریکی یک روش روتین برای درمان بی اختیاری نیست ولی در صورت لزوم از آن به یکی از دو روش زیر برای درمان سندرم مثانه بیش فعال مقاوم به درمان یا بی اختیاری فوری استفاده می کنیم:

تحریک عصب ساکرال:
اعصاب خاجی در پایین کمر قرار دارند و سیگنال های مغز را به عضلات اطراف مثانه، مانند عضله دترسور می فرستد. بی اختیاری ممکن است نتیجه انقباض بیش از حد عضلات دترسور باشد.

پس با قرار دادن دستگاهی در نزدیکی یکی از اعصاب خاجی در باسن، یک جریان الکتریکی به عصب خاجی فرستاده می شود تا ارسال سیگنال های بین مغز و عضلات دترسور بهبود یابد و ادرار فرد کمتر شود.

تحریک-عصب-ساکرال

تحریک عصب تیبیال خلفی:
عصب تیبیال خلفی شامل رشته های عصبی است که از اعصابی که به مثانه و کف لگن می رسند شروع می شود و تا مچ پا ادامه دارد. تحریک این عصب با ورود یک سوزن از طریق پوست مچ پا برای عبور یک جریان الکتریکی ملایم انجام می شود و روی کنترل علائم مثانه و کاهش ادرار تاثیر می گذارد.

روش تحریک عصبی ممکن است به 12 جلسه تحریک نیاز داشته باشد که هر جلسه حدود نیم ساعت و به فاصله 1 هفته طول می کشد.

هایفوتراپی واژن

هایفوتراپی واژن، عضلات کف لگن را قوی می کند. به این ترتیب علائم خفیف بی اختیاری ادرار که با هر خنده، سرفه یا فشار به شکم بروز می کند، رفع می شود.

درمان قطعی بی اختیاری ادرار در رشت با جراحی

بانوان عزیز رشت که درمانهای غیر جراحی برای آنها موفق نبوده بسته به شدت بی اختیاری و علت آن می توانند عمل های زیر را انجام دهند:

جراحی پرولاپس: زنانی که پرولاپس لگن و بی اختیاری مختلط دارند، جراحی ممکن است شامل ترکیبی از عمل اسلینگ با جراحی پرولاپس باشد. عمل افتادگی به تنهایی نمی تواند علائم بی اختیاری ادرار را بهبود دهد.

عمل بزرگ کردن مثانه (سیستوپلاستی): این عمل برای افرادی مناسب است که مثانه آنها کوچک، عصبی و پرفشار است و به درمانهای دیگر جواب نمی دهد. این جراحی با پیوند بخشی از روده بیمار به مثانه انجام می شود. با افزایش ظرفیت مثانه، بی اختیاری فوریتی شدید درمان می شود.

جراحی اسلینگ: عمل اسلینگ به درمان بی اختیاری استرسی کمک می کند. برای این جراحی یک نوار به عرض یک تا دو سانت و به طول مناسب از فاشیای خود بیمار یا از مِش مصنوعی (جنس پلی پروپیلن) بر می داریم.

سپس فاشیا یا مش از راه برش زیر شکم و واژن دور گردن مثانه قرار می گیرند و دو طرف آن با سوزن مخصوص از بالای استخوان عانه خارج و فیکس می شود.

عمل کولپوسسپانسیون (تعلیق گردن مثانه): در این روش بعد از بیهوشی عمومی یا نخاعی، برشی در شکم ایجاد می کنیم. سپس به شکل زیر گردن مثانه را بالا ‌آورده و به همان حالت می بندیم.

عمل Colposuspension از مجرای ادرار و گردن مثانه حمایت و بی اختیاری استرسی را در زنان رشت برای یک مدت طولانی کاهش می دهد.

عمل-تعلیق-گردن-مثانه

برای درمان بی اختیاری ادراری بانوان در رشت می توانید از تخصص دکتر نفیسه مویدنیا، جراح و متخصص زنان و زایمان در این زمینه بهره مند شوید. جهت رزرو نوبت با شماره های 03132135933 و 09910535869 تماس بگیرید.

سوالات رایج درباره درمان بی اختیاری ادراری در رشت

در اینجا می توانید پاسخ سوالات رایج درباره بی اختیاری ادرار را بخوانید:

آیا میتوان از بی اختیاری ادرار جلوگیری کرد؟

به طور صد در صد نه. ولی با حفظ وزن متناسب، کاهش مصرف نوشیدنی های معمولی، الکلی و کافئینی، انجام تمرینات کگل و ورزش منظم میتوان احتمال آن را کاهش داد.

آیا درمان بی اختیاری ادراری با روشهای جراحی قطعی است؟

بستگی دارد. مثلا فشار بارداری و زایمان می تواند باعث شکست درمان های جراحی شود. پس بهتر است قبل از انجام عمل جراحی صبر کنید تا آخرین بچه خود را به دنیا بیاورید.

بین روشهای غیرجراحی کدام روشها بهتر جواب می دهد؟

اگر کاندیدای درمان بی اختیاری ادراری بدون جراحی هستید، از بین روشها لیزرمونالیزاتاچ و آراف واژینال بیشتر توصیه می شود.

برای درمان بی اختیاری ادراری به چه کسی مراجعه کنیم؟

برای خانم ها بهتر است به متخصص زنان مراجعه کنند چون اغلب مشکلات بی اختیاری آنها بدلیل بارداری و زایمان و از نوع استرسی یا اضطراری است. اگر مشکل شما این موارد نباشند به یک متخصص ارولوژیست ارجاع می شوید.

اگر شما هم سوالی درباره درمان بی اختیاری ادرار دارید در بخش نظرات از ما بپرسید.

4.7/5 - (4 امتیاز)
جدیدترین مطالب
خدمات ما
اطلاعات تماس
تلفن کلینیک

013-321-35933

آدرس کلینیک

رشت، چهار راه گلسار، انتهای کوچه عسگری، ساختمان فردین، طبقه دوم

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *