اگر از خوردن قرصهای ضدبارداری بیزارید و دنبال روشهای جدید و بی دردسر می گردید، می توانید گذاشتن آی یودی را امتحان کنید. این روش یکی از بهترین روشهای پیشگیری از بارداری است که طرفداران زیادی دارد.
پس اگر به دنبال بهترین دکتر برای قرار دادن آی یو دی در بلوار گلسار رشت هستید، حتما این مقاله را بخوانید. چون ما در این مقاله به نحوه گذاشتن، تاثیر، معایب و مزایای آی یودی در یک مرکز مجهز پرداخته ایم. جهت دسترسی سریعتر به تیترهای مقاله می توانید از فهرست ابتدای مقاله استفاده کنید.
دستگاه داخل رحمی (IUD) چیست؟
دستگاه داخل رحمی یا آی یو دی (IUD) بهترین و رایج ترین روش جلوگیری از بارداری است. یک ویژگی مهم آنها این است که هر زمان که بخواهید بچه دار شوید به راحتی با خروج آی یو دی می توانید این کار را انجام دهید.
این دستگاه T شکل است و بدون هیچ جراحی، قسمت بالایی آن در رحم و نخ هایی که در انتهای T قرار دارند داخل واژن قرار می گیرند.
انواع IUD
تمام آی یودی ها بازوهایی با فریم پلاستیکی و به شکل T دارند که دو رشته در انتهای آنها قرار می گیرد. آی یو دی ها معمولا در دو نوع زیر به بازار عرضه می شوند:
IUD مسی: این آی یو دی دارای سیم مسی نازکی در اطراف قسمت ساقه T است و در سر بازوهای آن یک توپ کوچک قرار گرفته تا بازوها به دهانه رحم آسیبی نرسانند. آی یو دی پاراگارد (Paragard) برند مورد تایید FDA (سازمان غذا و دارو آمریکا) برای آی یودی های مسی است.
IUD هورمونی (لوونورژسترل): این نوع IUD در قسمت بالایی “T” حاوی هورمون پروژسترون لوونورژسترل (نسخه مصنوعی پروژسترون) است که از ساقه دستگاه جریان می یابد.
آی یو دی میرنا (Mirena) از برندهای معروف آی یو دی های هورمونی است که به همراه برندهای لیلتا، کیلینا و اسکایلا مورد تایید FDA هستند.
آی یو دی چگونه کار می کند؟
آی یو دی ها در بدن شما به صورت یک مهاجم عمل می کنند و بدن برای دفاع از خود یک پاسخ ایمنی به صورت التهاب ایجاد می کند. IUD های مسی با التهاب رحم باعث ایجاد شرایط نامطلوب برای لقاح اسپرمها و لانه گزینی جنین می شوند.
اما IUD های هورمونی با ترشح هورمون پروژسترون لوونورژسترل به مرور زمان مخاط دهانه رحم را ضخیم و پوشش داخلی رحم را نازک می کنند تا امکان لقاح و باروری تخمکها را از بین ببرند.
نحوه گذاشتن آی یو دی در رشت
به گفته دکتر نفیسه مویدنیا، جراح و متخصص زنان، برای برداشتن و قرار دادن آی یو دی باید به متخصص زنان، پزشک یا یک پرستار ماهر در این زمینه مراجعه کنید. مراحل انجام این کار عبارتند از:
قبل از گذاشتن IUD
احتمالا باید آزمایش بارداری یا آزمایش بیماری های مقاربتی بدهید.
ممکن است لازم باشد قبل از گذاشتن آی یو دی داروی مسکن بخورید یا برایتان بیحسی موضعی انجام شود.
گذاشتن آی یو دی
روی میز تست پاپ اسمیر می خوابید و پاها را باز می کنید. بعد با یک اسپکولوم، کانال واژن باز می شود تا آی یو دی از راه واژن وارد شده و داخل رحم قرار گیرد. این مرحله در کمتر از 15 دقیقه انجام می شود. در ویدئوی زیر می توانید نحوه قرار دادن آی یو دی و عملکرد آن را ببینید:
بعد از گذاشتن IUD
عوارض دستگاه آی یو دی بعد از قرار گرفتن در رحم که همه مراجعین عزیز رشتی آن را تجربه می کنند، عبارتند از:
- گرفتگی خفیف تا شدید در کمر
- احساس درد خفیف تا شدید
- احساس سبکی یا سرگیجه
- خونریزی خفیف یا لکه بینی
این عوارض بیشتر از چند روز طول نمی کشد و خودبخود برطرف می شود. پس نباید نگران آنها باشید.
برای قرار دادن و برداشتن آی یو دی ضد بارداری در رشت شما هم می توانید از تخصص دکتر نفیسه مویدنیا، جراح و متخصص زنان و زایمان در این زمینه بهره مند شوید. جهت رزرو نوبت با شماره های 03132135933 و 09910535869 تماس بگیرید.
ماندگاری آی یو دی چقدر است؟
به نقل از منابع معتبر ماندگاری انواع آی یو دی عبارت است از:
- پاراگارد برای 10 سال
- میرنا برای 8 سال
- لیلتا برای 6 سال
- کیلینا برای 5 سال
- اسکایلا برای 3 سال
مراقب زمان انقضای آی یو دی باشید. چون تاثیر خود را از دست می دهند و ممکن است ناخواسته باردار شوید.
مزایا و معایب استفاده از آی یو دی
در جدول زیر می توانید معایب و مزایای استفاده از دستگاه داخل رحمی (IUD) را ببینید:
مزایای IUD | معایب IUD |
مقرون به صرفه
یک روش قابل برگشت سالها دوام دارد کاهش خونریزی شدید قاعدگی کاهش دردهای قاعدگی کاهش درد آندومتریوز |
اختلال در چرخه قاعدگی
بدتر شدن درد قاعدگی با گذاشتن آیودی مسی افزایش خونریزی قاعدگی در چند ماه اول بعد از گذاشتن آیودی مسی چند ماه از دست رفتن قاعدگی با گذاشتن آیودی هورمونی سفت بودن نخهای آیودی در چند ماه اول احساس نخها حین مقاربت تشکیل کیست های تخمدانی بی ضرر در سیکل قاعدگی |
خطرات استفاده از IUD
موارد زیر از جمله خطرات نادر در مورد قرار دادن آی یو دی هستند:
- خروج آی یو دی از رحم در طول قاعدگی، در چند ماه اول پس از قرار دادن آن
- سوراخ شدن دیواره رحم حین وارد کردن دستگاه
- احتمال عفونت (بیشتر در 20 روز اول پس از قرار دادن IUD)
با مراجعه به یک کلینیک مجهز در رشت برای گذاشتن آی یو دی می توانید از این خطرات جلوگیری کنید.
حقایق مهم درباره IUD ها
1- آی یو دی بعد از قرص ضدبارداری، دومین روش محبوب پیشگیری از بارداری برگشت پذیر است.
2- آی یو دی برخلاف کاندوم از عفونت های مقاربتی (STI) جلوگیری نمی کند. برای جلوگیری از این عفونتها باید از کاندوم استفاده کنید (به نقل از منابع معتبر).
3- از IUD مسی می توانید به عنوان یک روش پیشگیری اضطراری استفاده کنید.
4- آی یو دی بیش از 99 درصد در پیشگیری از بارداری موثر است.
5- استفاده از آی یو دی مسی در دوران شیردهی بی خطر است.
6- پس از برداشتن IUD، باروری شما بلافاصله به سطح قبلی باز می گردد.
چه کسانی نباید از IUD استفاده کنند؟
- زنان باردار
- کسانی که نوعی عفونت مقاربتی فعال (STI) دارند.
- زنان مبتلا به سرطان دهانه رحم یا سرطان رحم
- در صورت حساسیت به مس یا ابتلا به بیماریهایی که باعث تجمع مس در بدن می شود
- افرادی که ریسک بالایی برای ابتلا به بیماریهای مقاربتی دارند.
- افراد مبتلا به بیماریهای شدید کبدی یا سرطان سینه یا افرادای که در معرض خطر ابتلا به سرطان سینه هستند.
- زنانی که خونریزی واژینال غیر قابل توضیح دارند.
تاثیر آی یو دی از کی شروع می شود؟
زمان شروع تاثیر آی یو دی بستگی به نوع آن دارد. مثلا:
- پاراگارد: بلافاصله بعد از گذاشتن
- IUD های هورمونی: اگر پریود شده اید، بلافاصله تاثیر می کند. اگر پریود نیستید، ممکن است یک هفته طول بکشد تا اثر کند و در این مدت باید از دیگر روشهای پیشگیری استفاده کنید.
چه زمانی به پزشک مراجعه کنید
اگر IUD باعث مشکلات زیر شده است باید به پزشک خود مراجعه کنید:
- درد حین رابطه جنسی
- خروج آی یودی از جای خود
- تب بالا
- ترشحات عفونی واژن
- خونریزی یا درد شدید واژینالی
برداشتن دستگاه آی یو دی نیز مثل گذاشتن آن است و باید برای خروج آن به پزشکتان مراجعه کنید.
کلینیک مجهز در رشت برای گذاشتن آی یو دی
یکی از مراکز مجهز در رشت برای قرار دادن آی یو دی، مطب دکتر نفیسه مویدنیا در بلوار گلسار رشت است. ایشان با سالها تجربه در این زمینه، بدون هیچ آسیبی به بافت رحم و دهانه رحم، انواع آی یو دی ها را نصب یا خارج می کنند.
در این مرکز در محیطی استریل می توانید توسط دکتر مویدنیا آی یودی مسی یا هورمونی در رحم خود بگذارید یا آیودی خود را با ایمنی کامل خارج کنید.
بیشتر بخوانید: مرکز تخصصی آی یو آی (IUI) در رشت
هزینه گذاشتن IUD در رشت
هزینه قرار دادن IUD در سال 1403 در مطب دکتر نفیسه مویدنیا حدود 2 میلیون و پانصد هزار تومان است. برای کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه می توانید با مطب ایشان تماس بگیرید.
برای قرار دادن و برداشتن آی یو دی ضد بارداری در رشت شما هم می توانید از تخصص دکتر نفیسه مویدنیا، جراح و متخصص زنان و زایمان در این زمینه بهره مند شوید. جهت رزرو نوبت با شماره های 03132135933 و 09910535869 تماس بگیرید.
جمع بندی نهایی
آی یو دی یک وسیله ضدبارداری محبوب در بین زنان است که داخل رحم کار گذاشته می شود. این دستگاه T شکل است و در دو نوع مسی و هورمونی و در برندهای مختلف عرضه می شود.
این دستگاه با ایجاد التهاب در رحم و ممانعت از لقاح یا لانه گزینی از بارداری جلوگیری می کند. البته بلافاصله با برداشتن دستگاه، دوباره زنان می توانند بارور شوند.
استفاده از این دستگاه ها مورد تایید FDA و بدون عارضه بلندمدت است (به خصوص اگر به بهترین مراکز قرار دادن آی یودی در رشت مراجعه کنید) و تا 99% جلوی بارداری ناخواسته را می گیرد. برای خارج کردن این دستگاه نیز باید به پزشک مراجعه کنید.
سوالات متداول
رایج ترین سوالات بانوان رشت در مورد آی یو دی عبارتند از:
بعد از گذاشتن آی یودی چه مراقبتهایی لازم است؟
اگر درد دارید، می توانید بقیه روز را استراحت کنید و داروهای مسکن یا کمپرس گرم استفاده کنید. اگر لکه بینی یا خونریزی دارید هم می توانید از یک پد نوار بهداشتی استفاده کنید.
ممکن است آی یو دی باعث سرطان شود؟
خیر برخی از مطالعات نشان داده اند که بعضی از برندهای IUD حتی خطر ابتلا به سرطانهای دهانه رحم، آندومتر، تخمدان و بیماری التهابی لگن را کاهش می دهند.
اگر سوالی درباره گذاشتن آی یو دی دارید در بخش نظرات می توانید از ما بپرسید.